Lisované rezky

Lisované rezky je krmivo, ktoré sa získava pri výrobe cukru z cukrovej repy.

Dodaná repa sa po očistení najprv na rezačkách poreže na tenké dlhé prúžky („rezky“). Vytvorí sa tak čo možno najväčšia povrchová plocha pre ďalší výrobný krok, pri ktorom sa rezky zmiešajú s ca. 70 °C horúcou vodou, aby sa tak uvoľnil cukor z jednotlivých buniek cukrovej repy.   Cukrová šťava a rezky sa následne oddelia v extrakčnej veži.  Vzniká tak difúzna šťava a tzv. mokré rezky s podielom sušiny (TM) ca.12 %. Časť difúznej sušiny však ešte zostáva v rezkoch, preto sa tieto ešte vylisujú. Takýmto spôsobom vznikajú lisované rezky s rozličným obsahom sušiny.

Pre silážovanie  sa osvedčili rezky s obsahom sušiny 22 až 27 %. Rezky s vyšším obsahom sušiny (>27 %) môžu byť v cukrovarníctve ďalej sušené.  

Po vylisovaní  postupujú horúce rezky s teplotou 55 až 60 °C ihneď do zásobného sila  alebo na prekladaciu plochu. Logistické oddelenie cukrovaru zabezpečí, aby rezky boli bez zdržania dopravené ku konečnému zákazníkovi.

Viac o lisovaných cukrovarníckych rezkoch sa môžete dočítať v priloženom súbore: